Peritoneale dialyse

Peritoneale dialyse of buikvliesspoeling (buikspoeling, peritoneal dialysis) is een vorm van dialyse die door de patiënt zelf thuis wordt uitgevoerd.
Via een katheter in de buik kan de patiënt de spoelvloeistof inbrengen.

image

De uitvoering van deze dialysetechniek wordt aan de patiënt toevertrouwd en vereist dan ook een degelijke opleiding. Het aanleren van deze behandeling wordt poliklinisch georganiseerd en verzorgd door de peritoneale dialyse verpleegkundigen.
Er kan gekozen worden voor CAPD (Continue Ambulante Peritoneale Dialyse) waarbij de spoelvloeistof 4 maal per dag gewisseld wordt, zonder dat hier een toestel aan te pas komt. Het uitvoeren van zo’n wissel duurt ongeveer een half uur. Bij APD (Automatische Peritoneale Dialyse) wordt gebruik gemaakt van een toestel dat vooraf geprogrammeerd is om de wissels automatisch uit te voeren. Dit biedt de mogelijkheid om de dialyse ’s nachts uit te voeren.
Naargelang de dialysebehoefte en de levensstijl van de patiënt wordt een therapie voorgesteld waarbij één van beide technieken gebruikt wordt of een combinatie van beide.
Wanneer gekozen wordt voor peritoneale dialyse kan eventueel de hulp van de partner of van verpleegkundigen aan huis ingeroepen worden. Peritoneale dialyse is ook uitermate geschikt voor patiënten die verblijven in een thuisvervangende instelling (bijv. rusthuis)
Alle materialen nodig om de behandeling thuis in de beste omstandigheden uit te voeren worden door het centrum ter beschikking gesteld en bij de patiënt thuis geleverd. De directe kosten voor de dialyse worden door het ziekenfonds terugbetaald en direct verrekend via het ziekenhuis (de patiënt hoeft dus niet te betalen voor de materialen en eventueel gebruik van een toestel).
Voor de ondersteuning van de patiënten thuis is, buiten de openingsuren van het centrum een medische- en verpleegkundige wachtdienst voorzien.