Behandelingen: transplantatie - psychosociaal

De meeste mensen verblijven voor de transplantatie een tijdje op een wachtlijst. Deze wachttijd kan lang duren, en wordt door een aantal patiënten ervaren als “spannend” en ook wel wat beperkend. Immers, het bevrijdende telefoontje kan op elk moment van de dag en de nacht komen. Alle hoop en verwachting kan geprojecteerd worden op het GSM-toestel.

Eens u het telefoontje hebt gekregen, komt alles in een stroomversnelling. Alle zaken die u zijn uitgelegd in uw pretransplantatie consultaties bij de arts en transplantatiecoördinator ervaart u nu aan den lijve.

Direct na de ingreep ervaren vele mensen hoop, gekoppeld aan een gevoel van angst. Die angst gaat over het al dan niet “aanslaan” van de getransplanteerde nier. Die hoop en onrust leeft misschien ook bij uw partner en familie. Het is belangrijk dat u de nodige vragen stelt aan uw behandelende arts, zodat u op de hoogte blijft van de evolutie van de getransplanteerde nier.

Tijdens uw verblijf in het ziekenhuis moeten alle contacten een tijd lang heel steriel verlopen. Dit kan betekenen dat u een aantal dagen uw kinderen of kleinkinderen niet zal kunnen zien.

Er zal gedurende deze – relatief korte – periode een veelheid aan medische informatie aan u gegeven worden, die direct verband houdt met de ingreep en de zorg. Als psychosociaal team willen wij voor u en uw familie vooral een luisterend oor bieden.


En na de transplantatie...

De periode direct na de transplantatie wordt nog altijd gekleurd door talrijke poliklinische ziekenhuisbezoeken, die telkens een moment van spanning kunnen zijn voor u en uw familie.

Transplantatie is een belangrijke stap in uw leven, die naast een aantal medisch technische gevolgen, eveneens in het dagelijkse functioneren een grote impact heeft.

Niet iedereen “verteert” die periode na de transplantatie even vlekkeloos. Daarom willen we u uitnodigen om op voorhand reeds over een aantal zaken te spreken met de leden van uw directe omgeving. Want er zullen zeker zaken veranderen.

Het levensritme dat u gewoon was door de dialysebehandeling valt weg. Er komt veel tijd vrij, en die moet op de één of andere manier weer worden ingevuld.

Binnen uw relatie was er allicht een relatief evenwicht ontstaan rond u, als patiënt. Dit evenwicht wordt door uw herstel weer uit balans gebracht. Na de transplantatie komt u terug als “gezonde” persoon in een familie die u als chronische patiënt hebt verlaten. U zult terug moeten leren op een andere manier met elkaar om te gaan.

Er kunnen bij u vragen opkomen rond het leven dat u leidde voordat u ziek werd. Kunt u dat leven terug opnemen? Wilt u dat eigenlijk wel? Er kunnen ook vragen of verwachtingen zijn in uw omgeving rond uw vroegere werk.

Een getransplanteerde nier kan aanzien worden als een nieuw lichaamsdeel, dat geleidelijk aan een deel van u kan of moet worden. Het is een deel van een ander, een bekende of onbekende persoon. U kunt zich vragen stellen rond de herkomst van de nier. Ook kunt u zich vragen stellen rond haar levensduur. Er blijft altijd een stukje onzekerheid, dat u een plaats moet kunnen geven in uw dagelijks leven.

Bovendien moet u voor de overleving van de nier een medicamenteuze cocktail nemen, waaronder corticoïden. Deze medicatie kan bepaalde nevenwerkingen vertonen waardoor uw gedrag wat verandert. Spreek hierover met uw arts en psycholoog, zodat deze nevenwerkingen niet tot onnodige spanningen in de relatie leiden.