Uit de krant

Wat is de functie van de nieren?

Bekijk het videofragment:  WVB_functie nieren.mp4

De voornaamste functie van de nieren is de zuivering van het bloed.
De in het lichaam aanwezige afvalstoffen worden door de nieren naar de urine overgebracht (onder andere door filtering en secretie) en worden zo uit het lichaam uitgeplast. Als de nieren onvoldoende werken zullen deze afvalstoffen in een verhoogde concentratie in het bloed en lichaam aanwezig zijn. Een aantal van deze afvalstoffen zijn schadelijk voor het lichaam als ze in hoge concentratie aanwezig zijn. Zo komt het dat bij nierinsufficiëntie, afwijkingen, symptomen en klachten kunnen ontstaan.

De nier zorgt ook voor de water- en zouthuishouding. Als de nier onvoldoende werkt zal water en zout opgestapeld worden in het lichaam. Dit teveel aan water wordt dan vaak zichtbaar als dikke, opgezwollen voeten en benen. Als het opstapelen van water meer uitgesproken is kan er zelfs water in de longen komen. Als er teveel water en zout wordt opgehouden, zal ook de bloeddruk stijgen, en zal het hart meer moeten werken om het water rond te pompen. Hierdoor wordt het hart overbelast en kan het uitgeput geraken. Uiteindelijk zal de patiënt hartfalen ontwikkelen.

Verder zorgt de nier ook voor de aanmaak van Erythropoetine, een hormoon dat de aanmaak van rode bloedcellen in het beenmerg zal stimuleren. Als de nier minder gaat werken, zal ook de aanmaak van de Erythropoetine ook in het gedrang komen, en zal de patiënt bloedarmoede gaan vertonen.

De nier zorgt ook voor de aanmaak van actief vitamine D, een levensbelangrijk vitamine dat de calcium huishouding van ons lichaam regelt. Een tekort aan actief vitamine D zal tot afwijkingen in de botten lijden

Terug naar onthaal.